Drents Museum
Assen, Netherlands

The most important aspect of Erick van Egeraat’s design for the new entrance and extension of the Drents Museum is the consistent integration of the museum into the fabric of the city. A balanced play of building, landscape and water, creates a new identity for the extended museum, emphasizing both the scenic character and the cultural-historic face of the city centre of Assen. The new exhibition wing covers 2 000m², all under ground. Its staggered, organic roof consists of a public garden that connects the existing city parks. Openings in the roof allow daylight to enter the exhibition spaces below. The existing coach-house serves as the museum’s new main entrance. Its historic facade is left untouched, but the entire building has been lifted off the ground and onto a spectacular glass plinth. During the day, the glass plinth allows light to enter the building. At night, interior lighting highlights it in an elegant manner. The design by Erick van Egeraat won the international competition in 2007, the project was completed in 2011. In October 2012 the interior of Drents Museum received the award for ‘best interior’ at the Dutch Design Awards.

Country
Netherlands
City
Assen
Function
Public
Size
2,500 m2
Assigned by
Province of Drenthe
Status
Completed in 2011
Competition 1st prize in 2008

Gallery

Progress

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Awards

2014
Drents Architecture prize
Nomination
2012
Dutch Design Awards
Winner Best Interior
2012
Living Daylight Award
Honorable mention
2015
Golden Pyramid Award
Nomination

Blueprint

Materials

More
Bianco Thassos marble
Floor finishing and stair steps
More
Massive concrete 3d shaped column
Structural columns

Publications

Drents Museum by Erick van Egeraat

Dutch architect Erick van Egeraat has completed an underground museum extension with a park on top in Assen, the Netherlands.

Go to website
Go to website
Winners of the Dutch Design Awards 2012

Best Interior: Drents museum, Assen by Erick van Egeraat

Go to website
Go to website
Drents Museum / Erick van Egeraat

Designed by Erick van Egeraat won "best interior" at the Dutch Design Awards 2012 with the design of Drents Museum in Assen. Last Sunday the award ceremony awarded different architects in the categories communications, free design, product and space.

Go to website
Go to website
Drents Museum: Coach House / Erick van Egeraat

Well known for adding quality and coherence to the existing urban context of the Netherlands, Europe and the Russian Federation, Erick van Egeraat shares with us the re-positioning of the Coach house where he combines new and old elements of the museum complex.

Go to website
Go to website
Van Egeraat aan de slag in Assen

Erick van Egeraat wint de internationale competitie voor de nieuwe entrée en uitbreiding van het Drents Museum in Assen.

Go to website
Go to website
Drents Museum Extension

Built almost fully underground, the new entranceway and exhibition hall at Holland’s Drents Museum has been constructed to integrate itself into the fabric of the city.

Go to website
Go to website
A regal affair

Royal re-inauguration on the horizon for Erick van Egeraat's Drents Museum.

Go to website
Go to website